چگونه با احساس سوگ و از دست دادن کنار بیاییم؟


◀️ در حالی که سوگ معمولاً با مرگ همراه است، اما تجربه ی آشفتگی های بعد از هر نوع از دست دادنی را می توان در دسته سوگ گنجاند. به عنوان مثال، پایان یک رابطه یا یک تغییر عمده در سلامت فرد نیز می تواند منجر به احساس سوگ شود.

◀️ آسیب سوگ با علائم مختلفی خود را نشان می دهد.
شوکه شدن، بی حسی، احساس گناه، غمگینی،گریه های مداوم، افسردگی، خشم، تغییر در اشتها، مشکلات خواب و مشکلات تمرکز همگی در دسته علائم سوگ می گنجند.

◀️ احساس سوگواری معمولاً در پنج مرحله رخ می دهد که در ادامه به آنها می پردازیم.

▪️ انکار: این مرحله با بی حسی، شوک و ناباوری بروز می کند و فرد سوگوار ممکن است از دست دادن را انکار کند.

▪️ عصبانیت: در این مرحله، فرد ممکن است از اینکه در چنین شرایطی قرار گرفته احساس خشم کند و این احساسات را در ارتباط با خودش، اطرافیان، فرد از دست رفته و یا حتی خدا بروز دهد و به ترتیبی به دنبال مقصر می گردد.

▪️ چانه زنی: از مشخصه های این مرحله متوسل شدن به خدا و نیروهای برتر برای تغییر شرایط است. همچنین فرد سوگوار، در این مرحله دائما به این فکر می کند که اگر کار خاصی انجام میشد، این اتفاق نمی افتاد. ماندن در این افکار با توجه به قدرت بالایی که دارند، با ایجاد عذاب وجدان احتمال آسیب های جدی به سلامت روان را بالا می برند. بنا بر این اگر احساس کردید خود و اطرافیانتان بیش از حد درگیر چنین افکاری هستید، حتما از روانشناس کمک بگیرید.

▪️ افسردگی: در این مرحله، افراد با پذیرش نسبیِ از دست دادن، غمگینی و احساس افسردگی شدید را تجربه می کنند. این مرحله با تجربه غم شدید و انزوا همراه است.

▪️پذیرش: در این مرحله فرد به سمت پذیرش شرایط جدید و تطبیق خود با آن پیش می رود.

هرچند فوق العاده دردناک، اما تجربه سوگ یک بخش طبیعی و اجتناب ناپذیر از زندگی است که به طور موقت بر عملکرد فرد و تقریباً بر هر جنبه ای از زندگیش تأثیر می گذارد. در مدت سوگ، انجام کارهای عادی روزانه، کار، مدرسه و روابط ممکن است دشوار یا حتی غیرممکن به نظر برسد.

◀️ حمایت شدن توسط عزیزان، بلوغ فردی، تجربه از دست دادن های قبلی، باورهای خود شما در مورد مرگ و از دست دادن، تربیت مذهبی و عوامل فرهنگی همگی بر روند سوگ و سوگواری تأثیر می گذارند. 

◀️ درمان CBT نیزبا کمک به افراد در شناسایی و تغییر افکار منفی که بر آسودگی روانی آنها تأثیر گذاشته و به افراد کمک می کند یاد بگیرند که چگونه برای آینده برنامه ریزی کرده، اهدافی را برای بهبودی خود تعیین کنند و با احساسات خود در مورد مرگ عزیزشان کنار بیایند.