اثر آفتاب پرست چیست؟َ



◀️ آیا تابحال دقت کرده اید در یک جمع دوستانه یا محیطی که افراد آن به هم علاقه مندند، رفتارها، حالاتِ صحبت کردن و نشستن و حتی نوع پوشش و استایل مشابهی دارند؟
▪️افراد آگاهانه یا ناخودآگاه، طرز صحبت، حالات چهره و حرکاتِ بدن دوستان و افرادی را که دوست دارند و به آنها اعتماد دارند، تقلید می کنند که در روانشناسی به آن اثرِ آفتاب پرست (The Chameleon Effect) یا زبان بدن آیینه ای می گویند.
▪️برای اثبات اثرِ آفتاب پرست، دو محقق، آزمایشی را روی 72 نفر انجام دادند که نیمی از افراد با یک مصاحبه کننده بی طرف (مصاحبه کننده شماره 1) و نیم دیگر نیز با مصاحبه کننده ای که سعی در تقلید از حالات و حرکاتِ بدنی آنها را داشت (مصاحبه کننده شماره 2) تعامل داشتند.
▪️افرادی که با مصاحبه کننده دوم در تعامل بودند، او را دوست داشتنی تر توصیف کرده و ارتباط با کیفیت تری با او برقرار کردند. این آزمایش نشان داد که تقلید مثبت می تواند به عنوان یک استراتژی موثر برای جلب اعتماد و ایجاد روابط بهتر مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس مطالعات این دو محقق زبانِ بدن، حالاتِ چهره و تونالیته های صوتی (میزانِ صدا، قدرت صدا و سرعتِ حرف زدن) در لیست رفتارهای تقلیدی است. بازتابِ کلامی نیز می تواند روشی موثر برای برقراری ارتباط سازنده باشد.
برای مثال: 
اگر فرد مقابل حین گفتگو با شما از کلمات خاصی استفاده کرد، استفاده ی شما نیز از این کلمات (بازتاب کلامی) نشان دهنده ی این است که شما شنونده ی خوبی هستید و آن فرد احساس بهتری از معاشرت با شما پیدا خواهد کرد.
و حالا سوال، این است که اگر تقلید کردن سبب ایجاد تعاملات بهتر می شود پس چرا از کسانی که در کارها آشکارانه از ما تقلید و یا به اصطلاح کپی برداری می کنند دوری می کنیم؟ 
◀️ نتیجه ی تحقیقات دیگری در این زمینه نشان می دهد که تقلیدهای آشکار و بدون فکر، ناخودآگاه باعث ایجاد احساس حقارت در شخص تقلیدکننده شده و نتیجه آن بروز رفتار غیر طبیعی و انتقال احساسِ منفی به فرد مقابل خواهد شد.
◀️ اثر آفتاب پرست  زمانی تاثیر مطلوب خودش را بر تعاملات ما نشان می دهد که با همدلی و در طول زمان بروز کرده و از تقلیدهای کورکورانه به دور باشد.