تنبیه در روانشناسی؛ شیوه های صحیح تنبیه را بشناسیم.




◀️ تنبیه مثبت: وقتی دانش آموزی خارج از نوبت در وسط کلاس صحبت می کند، معلم ممکن است کودک را به خاطر قطع کردن صحبتش سرزنش کند. در واقع تنبیه مثبت شامل ارائه یک محرک بد (در این مثال سرزنش کردن) پس از وقوع یک رفتار است. 

◀️ تنبیه منفی: وقتی دانش‌آموز مثال قبلی دوباره خارج از نوبت صحبت می‌کند، معلم بی‌درنگ به کودک می‌گوید که به خاطر رفتارش مجبور است زنگ تفریح در کلاس بماند. این نوع مجازات به «مجازات با حذف» نیز معروف است. در واقع تنبیه منفی شامل حذف یک محرک مطلوب (در این مثال عدم استفاده از زمان تفریح) پس از وقوع یک رفتار است. 

◀️ در حالی که تنبیه می تواند در برخی موارد موثر باشد، اما گاهی نیز به طور مداوم رفتار ناخواسته را کاهش نمی دهد. زندان یک نمونه است که افراد اغلب پس از آزادی از زندان به ارتکاب جنایت ادامه می دهند.
چرا مجازات در برخی موارد موثر است اما در موارد دیگر نه؟ 

◀️ محققان دو عامل را موثر می دانند.

▪️ اولاً، مجازات اگر به سرعت اعمال شود مؤثرتر است. احکام زندان اغلب مدت‌ها پس از ارتکاب جرم اتفاق می‌افتد، که ممکن است به توضیح یکی از دلایلی کمک کند که چرا فرستادن افراد به زندان همیشه منجر به کاهش رفتار مجرمانه نمی‌شود. 

▪️ثانیاً، تنبیه زمانی به نتایج بیشتری می رسد که به طور مداوم اعمال شود.

◀️ اجرای یک تنبیه هر بار که رفتاری رخ می دهد می تواند دشوار باشد. به عنوان مثال، مردم اغلب حتی پس از دریافت اس ام اس سرعت غیرمجاز به رانندگی با سرعت بالا ادامه می دهند. چرا؟ زیرا این رفتار به طور متناقض مجازات می شود.

اگر تنبیه بلافاصله پس از رفتار انجام شود و به طور مداوم اعمال شود، به احتمال زیاد منجر به کاهش رفتار می شود.

◀️ تنبیه نیز دارای معایب قابل توجهی است. اولاً، هرگونه تغییر رفتاری که در نتیجه تنبیه ایجاد می شود، اغلب موقتی است. رفتار تنبیه شده احتمالاً پس از برداشتن عواقب تنبیهی، دوباره ظاهر می شود.

◀️ شاید بزرگترین ایراد این واقعیت باشد که تنبیه در واقع هیچ اطلاعاتی در مورد رفتارهای مناسب یا مطلوب ارائه نمی دهد. در حالی که افراد ممکن است بیاموزند که اعمال خاصی را انجام ندهند، آنها واقعاً چیزی در مورد کاری که باید انجام دهند نمی دانند.

◀️ نکته دیگری که در مورد مجازات باید در نظر گرفت این است که می تواند عواقب ناخواسته و نامطلوبی داشته باشد. به عنوان مثال محققان دریافته اند که این تنبیه بدنی ممکن است منجر به رفتار ضد اجتماعی، پرخاشگری و بزهکاری در بین کودکان شود.
به همین دلیل، روانشناسان پیشنهاد می‌کنند که هرگونه سود بالقوه کوتاه‌مدتی که از تنبیه حاصل می شود، باید با پیامدهای بالقوه بلندمدت سنجیده شود.