▪️رفتارهای والدین سمی
🔴 رابطه سمی صرفا محدود به رابطه با پدر و مادر نمی شود اما سمی بودن رابطه با والدین، از آنجا که آنها نقش بسزایی در ایجاد نحوه نگرش فرزندانشان به خود و دنیای اطراف دارند، می تواند آسیب زا ترین نوع، بین روابط سمی باشد.
رابطه سمی نوعی از رابطه است که در آن سلامت روانی و یا جسمی شما به خطر می افتد. گاهی روابط از سر حسن نیت به سمت سمی بودن کشیده می شوند؛ به عنوان مثال والدینی که نمی خواهند برای فرزندشان اتفاق بدی بیفتد و بنابراین بیش از حد خود را درگیر مسائل فرزندشان می کنند.
پژوهش ها نشان می دهد در اغلب موارد، والدینی که برای فرزندانشان سمی هستند، خودشان از افسردگی رنج می برند. در ادامه به نشانه های روابط سمی بین والدین و فرزندان می پردازیم.
◀️ سرزنش کردن و فقدان همدلی
والدین سمی اغلب فرزندان خود را مقصر مشکلات ریز و درشت خود می دانند و بی جهت آنها را شماتت
می کنند حتی اگر فرزندشان هیچ نقشی در ایجاد آنها نداشته باشد.
همچنین معمولاً تلاشی برای درک فرزندان خود و مشکلات آنها نمی کنند. بی توجهی آنها به عملکرد ضعیف فرزندشان در مدرسه، ورزش و یا مشکلات فرزندان در روابطشان می تواند از این دست بی توجهی ها باشد. در نتیجه، کودک ممکن است احساس کند هرگز پشتیبانی ندارد.
◀️ منفی بودن
والدین سمی فقط در مورد فرزندان خود منفی نیستند، بلکه اغلب در مورد وضعیت جهان نیز نگرشی منفی دارند و این تفکرات را به فرزندانشان از طریق گفتگو منتقل کرده که می تواند منجر به افزایش استرس کودک شود.
◀️ حد و مرزهای نامساعد
والدین سمی ممکن است مسائل و مشکلات خود را با فرزندشان به اشتراک بگذارند و از مواردی با او درد دل کنند که فرزندشان چه بسا نتواند آنها را درک کرده و یا کاری از دستش بر نیاید. این رفتار می تواند منجر به مشکلاتی برای کودک شود چرا که فشاری بر آنها وارد می شود اما نمی دانند چطور می بایست برای این فشار راه حلی بیابند.
پژوهش ها نشان می دهد قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استرس های ناشی از رابطه با والدین سمی می تواند در واقع با کشتن سلول های هیپوکامپ به مغز آسیب برساند.
کودکانی که والدین سمی داشته اند، در کودکی و بزرگسالی خود احتمالا مسائلی از قبیل عدم اعتماد به روابط عاطفی، احساس رها شدن، ترس و تنهایی، اختلالات یادگیری و اختلالات اضطرابی را تجربه می کنند.
◀️ برای جبران صدمات چنین رابطه ای چه کنیم؟
برای خودتان مرزهای احساسی و فیزیکی تعریف کرده و به آنها پایبند باشید این امر به ویژه در بزرگسالی بسیار مهم است. برای والدین روشن کنید که اگر این مرزها رعایت نشود، تماس یا زمان صرف شده با آنها را محدود خواهید کرد. در توضیح این مرزها برای والدین خود صریح اما مهربان باشید و سپس با پایبندی به قول خود در کنار آنها بایستید.
▪️مراقب خودتان باشید: ورزش، تغذیه خوب، کمک گرفتن از یک مشاور و شرکت در فعالیت هایی مانند مدیتیشن از جمله اموری است که می توانند کمک کننده باشند.
▪️راه هایی برای ابراز احساسات خود بیابید: از طریق ورزش، هنر و ... هیجانات خود را تخلیه کنید. نکته اصلی در اینجا یافتن راهی سازنده برای بیرون ریختن احساسات است.
▪️بیان نیازهای خود را تمرین کنید: با بیان نیازهای خود و بیان احساس خود، ایجاد روابط سالم با دیگران را تمرین کنید. این روش به شما کمک می کند تا از دریافت تایید دائمی دیگران بی نیاز شوید.