علائم OCD اختلال وسواس فکری عملی چیست؟
◀️ فرد مبتلا به این اختلال اغلب علائم افکار وسواسی و رفتارهای اجباری را تجربه می کند.
علائم OCD را می توان به طور کلی در دو دسته وسواس های فکری و عملی طبقه بندی کرد.
◀️ وسواس فکری شامل افکار مکرر و ناخواسته ای است که برای فرد مبتلا به OCD ناراحت کننده اند.
افکار آسیب رساندن به خود یا دیگران، فکر آلوده شدن به میکروب یا خاک و بیمار شدن، افکار جنسی نامناسب، وسواس فکری به تقارن و نظم اشیا، افکار تهاجمی یا خشونت آمیز و ... از جمله این افکار هستند.
◀️ وسواس عملی شامل رفتارهایی (ذهنی یا فیزیکی) است که افراد برای رفع ناراحتی ناشی از تجربه یک فکر وسواسی انجام می دهند.
مرتب کردن مکرر اشیا، شستن زیاد و مکرر دست ها، احتکار چیزهایی که معمولاً ارزش کمی دارند یا اصلاً ارزش ندارند، چک کردن و بازبینی مکرر (به عنوان مثال، بررسی قفل بودن در به صورت افراطی) و ... از دسته این رفتارها هستند.
◀️ برخی از افراد عادی عادات و برنامه هایی دارند که به طور مکرر انجام می دهند اما فرد مبتلا به OCD کنترلی بر رفتارهای اجباری خود ندارد. آنها همچنین هیچ لذت و رضایتی از این رفتارها نمی برند بلکه صرفا برای مدت بسیار کوتاهی پریشانی ناشی از افکار وسواسی و مزاحم را آرام می کنند.
◀️ اگرچه افکار وسواسی و رفتارهای اجباری علائم اولیه ای هستند که یک فرد مبتلا به OCD تجربه می کند، برخی از افراد نیز ممکن است به دلیل این بیماری دچار تیک شوند.
تیک ممکن است به طرق مختلف ظاهر شود و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در حالی که یک نفر ممکن است دچار تکان دادن سر شود، فرد دیگری ممکن است پلک زدن غیرقابل کنترل را تجربه کند.
◀️ در صورت ابتلا به OCD، نوشیدن الکل یا کم خوابی می تواند شدت علائم شما را بدتر کند. در برخی موارد، افراد مبتلا به OCD ممکن است به مشکلات دیگری از جمله اختلالات اشتها، افسردگی، اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی نیز مبتلا شوند.
◀️ بسیاری از ما در موقعیت های مختلف دچار افکار مزاحم می شویم و اغلب می توانیم آن را نادیده بگیریم. در حالی که یک فکر مزاحم اغلب زودگذر است، یک فکر وسواسی مزاحم و تکرار شونده است. یک فرد مبتلا به OCD نمی تواند به سادگی یک فکر مزاحم را رد کند.
◀️یک اختلال روانی است که نیاز به درمان مناسب توسط متخصص واجد شرایط دارد. اگر مشکوک هستید که ممکن است به این اختلال مبتلا باشید، بهتر است در مورد آن با یک روانشناس صحبت کنید.