طرحواره چیست و چگونه بر یادگیری تاثیر میگذارد؟



◀️ طرحواره یک چارچوب یا مفهوم شناختی است که به سازماندهی و تفسیر اطلاعات کمک می کند. 
البته این چارچوب‌های ذهنی باعث می‌شوند که ما تمایل داشته باشیم بر روی چیزهایی تمرکز کنیم که باورها و ایده‌های قبلی ما را تأیید می‌کنند. طرحواره‌ها می‌توانند به کلیشه‌ها کمک کنند و درک اطلاعات جدیدی را که با ایده‌های ثابت ما درباره جهان مطابقت ندارد، دشوار کنند.

◀️ ژان پیاژه نظریه پرداز، اصطلاح طرحواره را معرفی کرد. او معتقد بود که مردم به طور مداوم با محیط سازگار می شوند، زیرا اطلاعات جدید را دریافت می کنند و چیزهای جدید یاد می گیرند.
با اتفاق افتادن تجربیات و ارائه اطلاعات جدید، طرحواره های جدید توسعه یافته و طرحواره های قدیمی تغییر کرده یا اصلاح می شوند.

◀️ به عنوان مثال، یک کودک خردسال ممکن است ابتدا یک طرح واره برای یک اسب ایجاد کند. او می داند که یک اسب بزرگ است، مو، چهار پا و یک دم دارد. بنابر این هنگامی که دختر کوچک برای اولین بار با یک گاو روبرو می شود، ممکن است در ابتدا آن را اسب بنامد.
◀️ چرا که با طرحواره او برای ویژگی های یک اسب همخوانی دارد. حیوان بزرگی است که مو، چهار پا و دم دارد. هنگامی که به او گفته می شود که این حیوان متفاوتی به نام گاو است، او طرحواره موجود خود را برای یک اسب اصلاح می کند و یک طرح واره جدید برای یک گاو ایجاد می کند.

◀️ تغییر طرحواره‌ها در دوران کودکی آسان‌تر است، اما با بزرگ‌تر شدن، افراد به طور فزاینده‌ای سفت و سخت می شوند و حتی اگر به آنها شواهدی ارائه ‌شود که با باورهای آنها در تضاد است، به سختی تغییر را پذیرا هستند.


◀️ اما طرحواره ها چه تاثیری بر فرآیند یادگیری دارند؟

طرحواره ها بر چیزی که به آن توجه می کنیم تأثیر می گذارند. مردم بیشتر به چیزهایی توجه می کنند که با طرحواره های فعلی آنها مطابقت دارد.
◀️ طرحواره ها به ساده سازی جهان کمک می کنند. اطلاعات جدید را می توان در مقایسه با طرحواره های موجود طبقه بندی کرد.
طرحواره ها همچنین می توانند نحوه تفسیر اطلاعات ورودی را تغییر دهند. هنگام یادگیری اطلاعات جدید که با طرحواره‌های موجود مطابقت ندارد، افراد گاهی اطلاعات جدید را تغییر می‌دهند تا با آنچه از قبل می‌دانند مطابقت داشته باشند.
  
◀️ در نظر داشته باشید در حالی که استفاده از طرحواره ها برای یادگیری، در بیشتر موقعیت ها، به صورت خودکار یا با تلاش اندک اتفاق می افتد، گاهی اوقات یک طرحواره موجود می تواند مانع یادگیری اطلاعات جدید شود. تعصب یکی از نمونه‌های طرح‌واره‌ای است که مردم را از دیدن جهان آنگونه که هست باز می‌دارد.