اثر لنگر انداختن چیست؟ چگونه ما را به سمت تصمیمات اشتباه میبرد؟
◀️ اگر مجبور بودیم برای هر تصمیم به تمام سناریوهای ممکن فکر کنیم، احتمالاً نمی توانستیم در یک روز کار زیادی انجام دهیم.
◀️ برای اینکه بتوانیم سریع و بهینه تصمیم بگیریم، مغز ما از میانبرهای ذهنی استفاده می کند. میانبرهای ذهنی به ما اجازه میدهند تا خیلی سریع و اغلب اوقات دقیق قضاوت کنیم، اما میتوانند به تفکر مبهم و تصمیمگیریهای ضعیف نیز منجر شوند.
◀️ یکی از نمونههای آن یک میانبر ذهنی زیرکانه است که به عنوان "سوگیری لنگر" شناخته میشود. در بسیاری از موقعیتها، افراد از یک نقطه اتکا بهعنوان لنگر استفاده میکنند.
◀️ به عنوان مثال، اگر در حال خرید خانه هستید و می دانید که خانه ها در محله مورد نظر شما معمولاً با قیمت متوسط یک میلیارد تومان به فروش می رسند، احتمالاً از این رقم به عنوان مبنایی برای مذاکره در مورد قیمت خرید خانه ای که انتخاب می کنید استفاده خواهید کرد.
◀️ در یک آزمایش جالب، از شرکت کنندگان خواسته شد تا گردونه شانسی را بچرخانند که عددی بین 0 تا 100 را ارائه می دهد. سپس از افراد خواسته شد حدس بزنند که چند کشور آفریقایی عضو سازمان ملل هستند. آنهایی که عدد بیشتری را از گردونه خارج کرده بودند، با احتمال بیشتر حدس می زدند که کشورهای آفریقایی زیادی در سازمان ملل وجود دارد، در حالی که آنهایی که عدد کمتری به دست آورده بودند، تخمین بسیار کمتری را ارائه می کردند.
◀️ چه می توان کرد تا تأثیر منفی بالقوه این میانبر ذهنی را بر تصمیمات خود به حداقل برسانیم؟
▪️عده ای از کارشناسان بر این باورند که آگاهی بیشتر از چگونگی کارکرد این میانبر ذهنی، می تواند در جلوگیری از تاثیر آن در تصمیم گیری های بعدی کمک کند.
▪️در مورد سوگیری لنگر، در نظر گرفتن طیف وسیع تری از اطلاعات می تواند کمک کننده باشد. بنابراین اگر در حال خرید یک خودروی جدید هستید، به جای تمرکز بر میانگین قیمت، یک بازه ای از قیمت های معقول را در نظر بگیرید. اگر میدانید که قیمت یک SUV جدید با اندازه و ویژگی های مد نظر شما بین 600 تا 900 میلیون تومان است، بی این بازه قیمتی اتکا کنید نه بر میانگین قیمت