اثر زیگارنیک چیست؟



◀️ احتمالاً شما نیز این تجربه را در دوران مدرسه داشته اید که قبل از امتحان، مواردی را که مطالعه کرده بودید به خوبی به یاد داشتید اما با این حال، پس از امتحان، اغلب احساس می کنید که همان اطلاعات از حافظه شما پاک شده اند.

◀️ اثر زیگارنیک به این موضوع می پردازد که وقتی شروع به انجام کاری می کنید اما آن را تمام نمی‌کنید، حتی اگر در این بین به سراغ چیزهای دیگر رفته‌اید، افکار مربوط به آن کار ناتمام همچنان در ذهن شما ظاهر می‌شوند. 
◀️ چنین افکاری شما را ترغیب می کند که به عقب برگردید و کاری را که قبلاً شروع کرده اید به پایان برسانید. به همین دلیل است که مدام به رمانی که نیمه کاره رها کرده اید فکر می‌کنید و به همین دلیل است که می خواهید بازی کامپیوتری را تا وقتی که برنده نشده اید، ادامه بدهید. 
سریال ها نیز از این اثر بهره می برند. ممکن است یک فصل سریال تمام شود، اما داستان ناتمام بماند. 

◀️ کارهای ناتمام همچنان به تأثیر خود ادامه می دهند، حتی زمانی که سعی می کنیم به امور دیگر بپردازیم.

◀️ این اثر اولین بار توسط یک روانشناس روسی به نام بلوما زیگارنیک، مشاهده و توصیف شد. هنگامی که در یک رستوران شلوغ در وین نشسته بود، مشاهده کرد که پیشخدمت‌ها سفارش مشتری را بدون یادداشت کردن به خاطر می سپارند اما پس از پرداخت صورت‌حساب، پیشخدمت‌ها در به یاد آوردن جزئیات دقیق سفارش‌ها مشکل داشتند.

◀️ حافظه کوتاه مدت از نظر ظرفیت و مدت نگهداری اطلاعات محدودیت دارد. به طور معمول، ما فقط می‌توانیم اطلاعات را در حافظه خود نگهداری کنیم و در آن زمان باید به مرورشان ادامه دهیم تا بتوانیم آن‌ها را حافظه کوتاه مدت خود نگه داریم. این کار نیاز به کمی تلاش ذهنی دارد. 

◀️ اما این تأثیر فقط در کوتاه مدت بر حافظه تأثیر نمی گذارد. کارهای ناتمام مانند اهدافی که هنوز باید به آنها برسیم، می توانند در مدت زمان طولانی تری نیز در افکار ما نفوذ کنند و همراه ما باشند.

◀️ سوالی که پیش می آید، این است که چگونه می توانیم از این اثر نهایت استفاده را ببریم؟

 ▪️ عقل سلیم ممکن است به شما بگوید که اتمام یک کار بهترین راه برای نزدیک شدن به یک هدف است. اثر زیگارنیک در عوض نشان می دهد که توقف در طول کار، یک استراتژی موثر برای بهبود توانایی شما در به خاطر سپردن اطلاعات است.